František Konůpka: Pěstování vinné révy - oprava

28. února 2011 v 7:36 | richard |  Nedělní literární chvilka
(Možná se většina z vás podiví, proč v pondělí ráno publikujipříspěvek do sekce Nedělní, jedná se ovšem o opravu. Možná někteří klikli velmi brzy ráno a zjistili, že počítač se blogu.cz někde zadrhl a příspěvek byl v textu useknutý někde ve dvou třetinách. Opravit to nešlo, takže výmaz a publikace nová a v pondělí. Vážně uvažuji o změně z blog.cz na blogger.com!)
Po dlouhé době se mi podařilo sehnat jednu z dalších dlouho hledaných knih. Autora Františka Konůpku, jednoho z předních poválečných šiřitelů osvěty ve vinohradnictví a vinařství, si ještě pamatuji co by čerstvý absolvent jako vetchého, ale stále aktivního staříka.



Jeho Pěstování vinné révy, které vyšlo jako III. vydání Zemědělské knižnice sv. 5 péčí pražské Nakladatelské a vydavatelské společnosti Vesmír, s. r. o., má podtitul "Jak zakládat a ošetřovat vinohrady". Před nedávnem jsem tu psal o časopise nepravidelně vycházejícím po roce 1945 pro jihomoravské pohraniční oblasti - bývalé Sudety - kde vyhnané německé obyvatelstvo nahradili přisídlenci z různých koutů země. Již tehdy František Konůpka redakčně vedl tento titul. Kniha "Pěstování vinné révy" byla primárně určena opět začínajícím zemědělcům-vinařům, ostatně vyplývá to i z autorova úvodu:
"Práce i vědění je základem blahobytu. Kdo se učí jen z vlastních chyb, způsobí často škody nejen sobě, ale ochudí tím i celý národ, neboť tak, jak se všichni zůčastňujeme na společném díle a budování lepších zítřků, tak se také společně podílíme na výsledcích podnikání každého jednotlivce.
...
Velmi účinným pomocníkem v zápase s přirodou a půdou byla a vždy bude odborná kniha.
Doplněné a opravené třetí vydání knihy je přizpůsobeno zejména našim vinařům nově osídleného jihomoravského pohraničí, kteří ač z velké části vinařského odvětví neznali, zachránili zde svou pílí a houževnatostí veliké hodnoty národohospodářské. Odborná kniha a zájem o odborné vzdělání jsou hlavními činiteli jejich úspěchu".

O zakuřování vinic
Jedna z kapitol se několika odstavci věnuje tzv. zakuřování vinic. Že jste nevěděli co to je? K tomuto zde uvádím úryvek z knihy:
"...Na několika místech vinice se zapálí ohně, při čemž se užívá za palivo hmot, které tvoří značné množství hustého kouře, neboť réva nemá býti v tomto případě chráněna teplem, vyzařujícím ze založených ohnišť, kterého jest stejně málo v poměru k velké ploše vinice, nýbrž hustou kouřovou clonou. Hustý dým zabraňuje značnějšímu vyzařování tepla z půdy nebo náhlému oteplování při východu slunce.
Často by nebyly mrazové škody, způsobené v mrazových nocích tak zlé, kdyby jejich zhoubné účinky nebyly dovršeny k ránu, těsně před východem a při východu slunce, kdy obyčejně již vinaři se zakuřováním ustanou v domněnce, že východem slunce se již samo sebou oteplí. To je však omyl, neboť těsně před východem a při východu slunce bývá nebezpečí mrazové největší. Tenkrát nejen že se teplota o poznání sníží, ale také přímé paprsky sluneční, dopadnuvší na značně vychladlé případně již i trochu namrzlé révové keře, zvýší účinky mrazu. Proto je důležito, aby vinař se zakuřováním ustal až chvíli po východu slunce.
Zdárný výsledek zakuřování jest podmíněn terénem, povětří a důkladností práce. Nejlepší výsledky bývají dosaženy v polohách uzavřených, kde dým se dlouho udržuje a není rozháněn vzdušným prouděním. Nejzhoubněji projevují se účinky mrazu tam, kde přišly silnější mrazíky ve dvou nebo více dnech po sobě. Byla-li révy již prvním mrazem poněkud poškozena, tu pravidelně druhý mráz její zničení dokončí...".
Vzpoměl jsem si také na jednu "zakuřovací" historku v podání pana Ing. Konečného, který mi kdysi vyprávěl, jak při jeho odborné stáži v Etiopii měly přijít mrazy a tak si vzpomenul na osvědčenou praktiku jihomoravských vinařů a s viničními dělníky se jali zakuřovat. Jedině dřevo, které ovšem bylo po ruce, bylo eukalyptové. Jak se následně ukázalo, mělo zcela jiné vlastnosti hoření, než na jeké jsme zvyklí s našimi dřevinami - spodní polovina vinice totiž shořela a horní pomrzla...
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama