Jak to letos vidí Petr Marcinčák

4. prosince 2010 v 6:00 | richard |  Reportáže

V rámci ankety mezi několika vinaři o jejich názoru na letošní sklizeň jsem se trošku více než s jinými zapovídal s Petrem Marcinčákem, vinařem hospodařícím v Novosedlích, který patří mezi přední ekologické vinohradníky z nové generace biovinařů. Z našeho rozhovoru (otázky-úvahy-odpovědi dialogem )vyplynuly názory, které jsem shrnul do následujícího textu:




Některé vinice dostaly u nás zabrat už v zimě - teploty kolem -23°C na starých vinohradech v dolinách udělaly své. Peronospóry prověřila jednotlivé tratě - zaznamenaly jsme místy i škody na hroznech, které byly obecně lehčí. V rizikových místech tak byl výnos místo kila na hlavu jen zhruba třicet deka. Na hektar to pak v přepočtu vyjde relativně málo, pokud vezmeme u starších vinic v potaz naše větší spony. V nových výsadbách máme již 4200 keřů na 1 ha. I přes nižší výnos byla kvalita velmi dobrá - surovina byla zdravá a hlavně dobře vyzrálá. Kyseliny jsou v letošních mladých vínech o něco vyšší, což bude chtít větší péči ve sklepě. Převládá kyselina jablečná nad kyselinou vinnou. Vína se zatím jeví jako harmonická (18. 11.-pozn. red.). Problém mohl mít bezesporu ten, kdo měl vyšší násadu - tam kde bylo hroznů hodně, nemuseli úplně optimálně dozrát. Senzorickou úroveň kyselin pak bude možno řešit úpravou hladiny zbytkového cukru, což je asi jediný zásah, co bude možný realizovat u přívlastkových vín. Biologické odbourávání u bílých vín nerealizujeme.
A ke kvalitě ročníku? Nikdy nebrečím. Je toho méně, všem nám bude chybět množství, ať už těm co hrozny nakupují nebo těm co hrozny zpracovávají, je evidentní, že to není jednoduché a ještě to nebude jednoduché. Letošního vína bude méně a pocítíme to ekonomicky. Každý, kdo je schopen dobře pracovat ve sklepě tak připraví vína, která budou v první řadě dobrá, dále pak budou obrazem ročníku.
Co se týče různých hlášek, že víno bude dražší, tak k tomu musím říci, že to není příliš šťastné takto komunikovat. Naše firma má dobře nastavenou cenovou politiku, takže nic takového neplánujeme. Brečet budou možná ti, co vína doslova rozdávají a nemají vytvořenu žádnou zásobu, nebudou mít peníze na rozvoj, na nic. Investice jsme do hroznů museli dát letos všichni a možná že i vyšší než jiné roky. Ukazovat se ale v televizi, že tady to mi zmrzlo, tady to má nějakou chorobu...prosím vás, vždyť je to hloupé. Možná, že je to pro některé jediná možnost jak se do médií dostat. Nepochopí, že tím škodí jednak sobě, ale i ostatním kolegům v oboru.
Opět opakuji, letošní ročník nebyl zdaleka tak špatný, jak mohlo zaznívat v médiích. Ani docukřovat jsme nemuseli. V tomto stavu se pak odráží i kvalita viničních tratí. Jeden z rozpoznávacích prvků je i to, že když jsou mrazy, které v dolinách či na rovinatých pozemcích škodí, tak v kvalitní trati ne. Když hodně prší, v kvalitní trati se réva nedusí, hrozny dozrají. Když je naopak hodně sucho, hrozny nezaschnou, ale taktéž dozrají. Kvalitní trať má plně obrážet ročník. Byl kyselý? - tak ve vínech mají být přece kyseliny.
Letošní vína budou svěží, některá z nich budou mít též zajímavý archivační potenciál, který zdaleka nebývá pravidlem. V tuzemsku se obvykle totiž vyrábějí vína, která jdou na trh připravená k okamžité konzumaci. Mohou mít pak pitelnost několik až deset let. Ale u většiny z nich se nedá říci, že by se právě v horizontu 10 let jejich kvalita zvyšovala. Jistě, jsou výjimky, ale těch není mnoho. Není mnoho takových zákazníků, kteří nakoupí řadu lahví od jednoho vína a pak několik let postupně láhve otevírají, aby zjistili, jak se víno vyvíjí.
V letošním roce jsme realizovali celkem 11 ošetření. Loni to bylo 10. Letos 8-9x stříkali i kolegové z IP, což je problém, jak to ustát legislativně, protože je zde omezení v počtu ošetření. Z toho 3 ošetření z 11 byla jen síra a vodní sklo, 2 z nich na počátku na jaře a pak 2x vodní sklo na konci sezóny. Mezi tím jsme používali preparáty Mycosin, Alginure či Kocide. Co se týče limitu mědi, ani zdaleka jsme nedosáhli na povolenou hranici, protože měď jsme nahradili pomocnou látkou Alginure, což je látka, která dokáže vybudit rostlinu k vlastní obranyschopnosti. Letos tento přípravek byl u nás poprvé, v Německu s ním mají už zajímavé zkušenosti ze dvou sezón.
I v případě aplikace mědi jsme dávali spíše menší dávky, což bylo nahrazeno částečně Alginure. Jistě, v jedné trati jsme poněkud zaspali v případě peronospory, pak ještě hrozny špatně kvůli dešťům odkvetly, ale nakonec se nám podařilo asi 50% hroznů zachránit. Každopádně se ukázaly odrůdové a lokalitní rozdíly a to značné.
Slabým místem některých lokalit i odrůd se taky staly zelené práce, tam kde nebyly precizně provedeny, vyskočily problémy. Asi měla být některá ošetření razantnější, ale to je každopádně poučení pro příští sezónu. Zajímavé bylo sledovat situaci v konvenčním vinohradnictví. Byli totiž kolegové, kteří měli zdravé hrozny, ale znám i několik takových, kteří přišli prakticky o veškerou úrodu. Když sečtu všechny nepříznivé faktory, vyjde mi, že letošní ročník byl spíše takový komplikovanější. Nakonec to nedopadlo nějakou katastrofou.
Asi nejhůře u nás dopadla odrůda Veltlínské zelené. Možná v tom svoji roli hraje ale i také fakt problematického souseda - jeden rok nestříkal, protože neměl postřikovač, druhý rok to nějak nestihl atd. Takoví sousedé nebyli ale i jinde vzácností - vím o některých, kteří pak v průběhu sezóny ochranu už zcela vzdali, což je samozřejmě následně rizikem pro okolí.

Ale jsem životní optimista, takže to beru tak, že i takový ročník k vinaření patří a samozřejmě ukáže mnohé.
 


Komentáře

1 igelit igelit | E-mail | 11. prosince 2010 v 0:20 | Reagovat

Tleskám myšlenkám i textu samotnému. Chybí mi snad jen info kde kdy jak můžeme Vaše vína ochutnat resp. kde kdy budou představována.
S pozdravem,
Jindra

2 bogdan bogdan | 16. února 2011 v 11:28 | Reagovat

Alginure prý obsahuje hormony a jiné diskutabilní látky, funguje prý vlastně jako systémový postřik. Na posledním školení, kterého se zúčastnili mí známí vinohradníci ze Slovenska, přednášející odmítl k účinné látce cokoli říci... Co je na tom pravdy?
Ad cena vín: v Rakousku většina vinařů reaguje na malé výnosy logickým zvýšením ceny cca o 30%

3 richard richard | 16. února 2011 v 11:39 | Reagovat

Podle mých informací ze semináře o biologické ochraně vinic, který jsem absolvoval cca před týdnem, Alginure obsahuje látky na bázi fosforu, který se skutečně dostává do rostliny a může tím pádem fungovat i na bázi hnojiva. Vyrábí se extrakcí mořských řas a podle mého názoru je v tomto ohledu jeho použití menším zlem než gram mědi a to nemluvím o systémových syntetických pesticidech. Nevím, jestli mám z poznámky odvodit, že ty Alginure odmítáš. Co vím, tak Vlasta Chrástek, který ti ošetřuje většinu plochy vinic, u prodejce Alginure nakupuje také, takže je vysoce pravděpodobné, že jsi jej měl v míze floému révy také. Na semináři v Mikulově, kde jsem byl, byla naopak o Alginure velká debata a nikdo nic neutajoval. Můžes mi tu sdělit jméno tvých známých vinohradníků a jméno přednášejícího na tom semináři na Slovensku?
Ad cena vín - to se týká ročníku 2010 nebo vín obecně?

4 tea length bridesmaid dress tea length bridesmaid dress | E-mail | Web | 12. ledna 2013 v 15:04 | Reagovat

Hey! Fantastic blog! I happen to be a daily visitor to your site (somewhat more like addict Tong ) of this website. Just wanted to say I appreciate your blogs and am looking forward for more!
http://www.speakdress.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama